De bank en de verzekeraar van de afgelopen jaar genationaliseerde financiële dienstverlener SNS Reaal presteren zeer verschillend. SNS Bank draait operationeel beter, de verzekeringstak kampt met met zwakke beleggingsresultaten en hoge kosten.

Dat maakte SNS Reaal donderdag bekend. De bankverzekeraar is verwikkeld in een splitsingsproces, waarbij naar verwachting eerst de verzekeringsactiviteiten apart worden verkocht.

SNS Bank: meer hypotheken

Operationeel gezien kon SNS Bank bemoedigende geluiden laten horen wat betreft de eerste helft van dit jaar. De bank verkocht meer hypotheekleningen en zag zijn marktaandeel voor nieuw verstrekte hypotheekleningen op de particuliere markt ruim verdubbelen: van 1,8 procent eind 2013 naar 3,7 procent eind juni.

Ook wist SNS Bank meer spaargeld aan te trekken, waarbij het marktaandeel voor particulieren met 0,5 procentpunt steeg naar 10,6 procent medio 2014.

Mede geholpen door een solide rentemarge op verstrekte kredieten wist SNS Retailbank een winst te boeken van 114 mijoen euro. Door een reeks incidentele posten kwam het nettoresultaat wel fors lager uit vergeleken met de eerste helft van 2013, toen de bank 218 miljoen euro winst boekte . Zo moest SNS Bank in de eerste helft van dit jaar onder meer 51 miljoen euro bijdragen aan de zogeheten resolutieheffing, in verband met de nationalisatie van SNS Reaal. Alle Nederlandse banken moeten hiervoor hun bijdrage leveren.

Verzekeraar: lage rente bijt

Bij de verzekeringstak oogde het onderliggende resultaat minder goed. Reaal en Zwitserleven hadden last van lagere opbrengsten op vastrentende beleggingen, in verband met de lage rentes. Daarnaast waren de kosten bij het onderdeel schade relatief hoog, vooral bij de onderdelen 'motor' en 'brand'.

En extra domper was de voorziening van liefst 269 miljoen euro die getroffen werd bij Zwitserleven, omdat de verhouding tussen de verwachte opbrengsten van beleggingen en de verwachte uitkeringsverplichtingen van verzekeringspolissen fors verslechterde.

Het nettto verlies bij de verzekeringstak kwam uit op 225 miljoen euro, tegen een verlies van 53 miljoen euro in de eerste helft van 2013.

Voor het concern als geheel kwam het verlies in de eerste helft van dit jaar uit op 125 miljoen euro. Een jaar eerder ging nog een verlies van bijna 1,6 miljard euro in de boeken. Dat werd vooral veroorzaakt door forse afschrijvingen van het vastgoedonderdeel Property Finance in verband met de nationalisatie van het concern.

Verkoop verzekeringstak op de rol

SNS Reaal liet donderdag ook weten op schema te liggen voor de voorgenomen splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten (Vivat). Binnenkort ontvangen geïnteresseerde partijen een 'bidbook' met informatie voor de verkoop van Vivat. Naar verwachting kunnen zij in de loop van het vierde kwartaal een bod uitbrengen.

De opbrengsten uit de verkoop zullen onder meer worden gebruikt om het overbruggingskrediet van de Nederlandse staat af te lossen. De verkoop zou wel kunnen leiden tot een ,,aanzienlijk verlies'' ten opzichte van de boekwaarde, waarschuwt SNS.

Het financiële concern meldt geen concrete verwachtingen voor heel 2014. Bij de verzekeringstak houdt SNS rekening met aanhoudende moeilijke marktomstandigheden. Voor het bankonderdeel is het beeld beter. Mede door projectkosten in verband met de naleving van regelgeving en een nieuwe resolutieheffing van circa 25 miljoen euro zullen de resultaten in het tweede halfjaar naar verwachting wel lager uitvallen dan in de eerste 6 maanden.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl